
Egipt ustalił stałą cenę za niesubsydiowany chleb, aby przeciwdziałać rosnącym cenom żywności, które spowodowane są zakłóceniem dostaw pszenicy z Rosji i Ukrainy.
Premier Egiptu Mustafa Madbouly ustalił cenę komercyjnie sprzedawanego chleba na 11,50 funtów egipskich (2,68 zł) za kg.
Cena niesubsydiowanego chleba wzrosła aż o 25%, z 1,00 do 1,25 funta egipskiego za bochenek w ciągu trzech tygodni. Ceny mąki wzrosły w Egipcie o 15%, oleju o 37%.
Naruszenie stałych cen będzie skutkowało grzywnami dla właścicieli piekarni w całym Egipcie w wysokości od 100.000 do 5 milionów funtów egipskich.
Statystyczny Egipcjanin spożywa w ciągu roku około 185 kg chleba. To jeden z najwyższych wskaźników na świecie. Dla przykładu; statystyczny Polak spożywa około 30 kg chleba rocznie.
Piekarnie podlegające w Ministerstwu Zaopatrzenia Egiptu wytwarzają rocznie 275 milionów bochenków chleba.
Chleb dotowany przez państwo kosztuje dziś 0,75 LE za 5 tzw "baladi" (krążki widoczne na obrazku). Z chleba subsydiowanego korzysta w Egipcie 70 milionów osób.
Egipt jest największym importerem pszenicy na świecie. Import z Rosji i Ukrainy zapewniał Egiptowi około 80% zapotrzebowania na to zboże.
(alaraby)
Comentarios